2015. március 2., hétfő

He-Do Kft"Kis-Közgép" - bűnbánó magyar maffiózók.

  Simicska Lajos oligarcha.
A Kis-Közgépként emlegetett a He-Do Kft.

He-Do Kft"Kis-Közgép" bámulatos karrierje.

---------------------------------------------------------------

Az ügyészek markában van a bűnbánó magyar maffiózók sorsa

"Az objektív igazságot keresik"
Arra, hogy miért nem lehet átültetni az angolszász vagy az amerikai – a magyarországinál jóval gyorsabb – büntetőeljárási gyakorlatot a magyar jogba, Hack Péter jogász, a Magyar Helsinki Bizottság egykori alapító tagja azt mondta: „a jogi gondolkodásban van a probléma, mert míg az angolszász országokban belefér, hogy az enyhítés reményében valaki olyat is bevall, amit nem követett el, addig az európai gyakorlatban nem elég a vallomás, itt az objektív igazságot keresik”.
Bár nyilvános bizonyíték nincs rá, a rendszerváltás előtt „szakmai berkekben elterjedt a hír, hogy bizonyos ügyekben feketén megegyezett a bíróság és a vádlott, azonban ezeket – csakúgy mint napjainkban – szigorú államtitokként kezelték” – mesélte a hvg.hu-nak egy ügyészből lett ügyvéd. Magyar György és Hack Péter is egyetértett abban, hogy a magyarországi gyakorlatban a vádalku kötése meglehetősen nehézkes, mivel az amerikaival ellentétben az európai jogrendben a vallomást nem fogadják el automatikusan. „Meg kell vizsgálni a vallomás hitelességét” – mondta Hack Péter, így erre csupán mint a rendelkezésre álló bizonyítékok egyikére tekintenek. Az USA-ban a büntetőjog fontos része a vádalku, az ügyek többségét bírósági tárgyalás helyett ezzel rendezik, mely jelentősen meggyorsítja az eljárások lefolytatását. „Amerikában a vádalkura és a későbbi ítélethirdetésre öt-öt percet szán a bíróság, Magyarországon ez minimum fél órát vesz igénybe” – mesélte Hack Péter.

Hack Péter szerint nem mindegy, hogy a vallomástételre az eljárás mely szakaszában kerül sor, és különbséget kell tenni abban az esetben, ha a vádlott csak maga ellen vall, de akkor is, ha mások ellen is terhelő bizonyítékkal szolgál. A gyanúsított a nyomozás lezárulta után is tehet önmagára terhelő beismerő vallomást, mellyel egyszerűbbé teheti a büntetőeljárás lezárását, cserébe pedig biztosan nem kap majd egy meghatározott mértékűnél súlyosabb büntetést.
Másról van szó abban a esetben, ha a terhelt olyan jelentőségű információkkal szolgál a nyomozás során tettestársairól, vagy egy másik bűncselekmény elkövetőiről, amiért cserébe megéri őt futni hagyni. Ilyen esetre nyújtott példát a 2006-os útépítő-kartell, melyben bebizonyosodott, hogy a Strabag, az Egút és a HE-DO kft. fix árakon felosztotta egymás között az észak-magyarországi régiót, de mivel a HE-DO együttműködött a hatósággal, és bizonyító erejű dokumentumokkal szolgált, megúszta a milliárdos bírságot. .Forrás: HVG - MTI

He-Do Kft - közbeszerzés; útépítés; Bíró Márk; He-Do Kft.

Simicska Lajos Fidesz-oligarcha - A Kis-Közgépként emlegetett a He-Do Kft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése